Russian before the invasion of the Crimea were against itРосіяни до вторгнення Росії у Крим були проти втручанняРусские до вторжения в Крым были против этого

Російські громадяни за місяць до вторгнення РФ у Крим вважали, що їхній країні не слід втручатися у внутрішньополітичний конфлікт в Україні.

Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦИОМ)оприлюднив 24 лютого результати відповідного дослідження, проведеного 1-2 лютого.

73% опитаних росіян вважали, що Росія не повинна втручатися у конфлікт між владою та опозицією в Україні, оскільки це – внутрішня справа народу іншої країни.

Дану точку зору частіше інших підтримували прихильники ЛДПР (82%), бюджетники (79%), держслужбовці (77%), студенти (77%), жителі середніх міст (78%).

Лише 15% опитаних вважали, що російська влада може надати підтримку українським колегам у придушенні «спроб незаконного захоплення влади».

Подібна думка була найпоширеніша серед прихильників «Справедливой России» (30%) і працівників комерційного сектору (20%).

Росіяни до вторгнення Росії у Крим були проти втручання у справи в Україну

У Росії подібні масові акції протесту неможливі – були впевнені три чверті громадян РФ (75%). Жителі міст-мільйонерів, так само як і селяни (по 79%), не вірили в можливість подібного розвитку подій. Лише москвичі й петербуржці не настільки в цьому упевнені (64%).

Імовірність формування аналогічної ситуації в РФ допускали лише 15%, і то – за певного збігу обставин: якщо народ буде доведений до крайньої бідності чи у випадку важкої затяжної економічної кризи (відповідно, 30% і 25% від числа тих, хто вважав, що в Росії можливі подібні масові протести).

При цьому переважна більшість росіян (94%) не бажали повторення українського сценарію подій у своїй країні.

У Росії «Майдан» неможливий – були впевнені три чверті громадян РФ

Всеросійське опитування ВЦИОМ проводився 1-2 лютого, було опитано 1600 осіб у 130 населених пунктах у 42 областях, краях і республіках РФ. Статистична похибка не перевищує 3,4%.

Як відомо, 22 лютого в Україні від посади президента відсторонили Віктора Януковича, який відповідальний за масові вбивства 18-20 лютого людей, які протестували проти нього.

Наприкінці лютого Росія почала нарощувати військову присутність у Криму, озброєні люди вторгалися в аеропорти Севастополя й Сімферополя, Керченська переправа була заблокована.

1 березня російська Рада Федерації підтримала звернення свого президента Володимира Путіна й дала згоду на введення Збройних Сил РФ на територію Криму.

Формальною підставою для цього стало прохання про допомогу Януковича й невизнання легітимності нової влади в Україні російським керівництвом.

Інформація залучена з: http://www.pravda.com.ua/news/2014/03/3/7017246/

Автор

Олег Базалук

Oleg Bazaluk (February 5, 1968, Lozova, Kharkiv Region, Ukraine) is a Doctor of Philosophical Sciences, Professor, philosopher, political analyst and write. His research interests include interdisciplinary studies in the fields of neurobiology, cognitive psychology, neurophilosophy, and cosmology.